Založit novou webovou stránku nebo e-shopChci nový web

Vzkazy+Dotazy

17.04.2018
• J.H  |  17.04.2018 18:38:20  |  IP: 213.192.---.---
Zdravim, pošlete fotky na kosir@email.cz

16.04.2018
• Michal  |  16.04.2018 21:53:56  |  IP: 188.175.---.---
Dobry den. Jiz par tydnu si s pritelkyni delame napoj z kombuchy. Nyni se vsak bojime ze nam zacala divne zapachat a cela zbelala. Mohl bych Vam poslat fotku kombuchy, jelikoz nejsme experti, zda byste nam poradili zda neni nahodou zkazena? Dekuji

06.04.2018
• J.H  |  06.04.2018 20:25:22  |  IP: 213.192.---.---
Zdravím, když nepoznáte která je hladká strana houby to nevadí, za pár dní to poznáte, životnost houby při výrobě nápoje je pouze orientační a zaleží jak o houbu pečujete(druh a kvalita čaje, odstraňování starých vrstev).Doporučuji vyměnit celou houbu pokud její vzhled je dosti tmavý a výsledný nápoj je po 7 dnech hodně kyselí.

05.04.2018
• Lada  |  05.04.2018 00:03:24  |  IP: 212.79.---.---
Dobrý den, rád bych se zeptal a) houba se má vkládat do nálevu hladkou a bílou vrstvou nahoru - koupená mladá mateční kultura však má vrchní i spodní vrstvu na pohled stejnou. Jak tedy určit, která strana má být nahoru? b) Z mateční houby se čase oddělí dceřinné houby, a z nich po čase opět dceřiné, atd., čili ta houba je "nesmrtelná" - ale jinde se udává, že houba vydrží cca 6 měsíců. Jak to chápat? Životnost 6 měsíců se týká každé jedné generace (jinými slovy každé jedné mateční houby)?

28.02.2018
• J.H  |  28.02.2018 19:49:47  |  IP: 213.192.---.---
Ty první nesouvislé potrhané houby vyhoďte.
• Jonas  |  28.02.2018 19:29:51  |  IP: 94.142.---.---
Je, děkuju Vám moc. A co ta nová souvislá vrstva na hladině? To je tedy ta dceřiná houba a mám ji kultivovat? Nebo vyhodit? Jinak nápoj je příjemný, ale hádám, že ještě nemá tu sílu. Jemně perlí a je moc chutný. Chybí ale zatím kyselá chuť. Mateřska houba stále u dna, ale budu postupovat podle Vašich rad. :-) Děkuji

27.02.2018
• J.H  |  27.02.2018 21:13:06  |  IP: 213.192.---.---
Zdravím: Při prvních čajových nálevech často houba klesá ke dnu, jakmile se nastartují kvasinky houba bude plavat nahoře (cca do 2-3 týdnů), netřeba si dělat obavy. Často se stává při prvních čajových nálevech že není ještě ve správné symbióze houba s kvasinky a tvoří se nesouvislá potrhaná(slizovitá)vrstva a houba je u dna, při dalším čajovém nálevu houbu opláchněte a začněte znovu.Jako nejlepší je pěstovat houbu v černém čaji, ale lze pěstovat i v jiných čajích, až bude houba s kvasinky v plné aktivitě můžete vyzkoušet i čaj z konopného listí(vynikající chuť).Jakmile bude houba v plné aktivitě(bude plavat na hladině),tak se začne vytvářet na houbě nová vrstva.
• Jonas  |  27.02.2018 10:29:17  |  IP: 94.142.---.---
Moc děkuji za odpověď. Ještě mám jeden dotaz. Udělal jsem čaj opravdu slazený medem, světlým, lučním. A použil jsem čaj roibos v bio kvalitě. Vím, že to není čaj, ale vyčetl jsem, že by to mělo jít. První den houba klesla, pak se kolem ní udělal mrak z drobných smítek ve tvaru disku, tak jsem si myslel, že jde o formaci nové houby, že se rozrůstá. Nicméně nyní je den 5. Mateřská houba je stále téměř u dna, formace usazenin je potrhaná a na hladině se tvoří dceřiná houba, světlý šlem po celé hladině. Ale pochopila jsem, že by to mělo fungovat tak, že mateřská houba bude na hladině a bude vždy každý cyklus přirůstat/odrůstat... A já ji budu jen pomáhat odstraňovat starší odlučující se vrstvy... Je to tak že? Tedy ta moje asi není ok v mém nálevu, ale tvoří se nová? dceřinný? Bude dostatečně silná, aby zvládla další kolo, až toto stočím? Nebo jí mam pak nechat v nálevu při pokojové teplotě, aby zesílela po stočení tohoto nápoje. Mimochodem, teď 5. den je zatím příjemný, jemně už perlí. Zdá se být v pořádku. Co s mateřskou houbou, která zůstane u dna? Je to konec? Omlouvám se za tolik otázek...) A předem děkuji za odpověď.)

26.02.2018
• Vivunka  |  26.02.2018 17:49:44  |  IP: 46.135.---.---
Dobrý den, děkuji za odpověď..

18.02.2018
• J.H  |  18.02.2018 20:43:06  |  IP: 213.192.---.---
Zdravím : S medem to jde určitě taky, ale spíše záleží na druhu medu (světlý,květový), asi bych nepoužil tmavý medovicový med. Medovicový med z jehličnatých lesů hornatých oblastí střední Evropy má zvláště vysokou antibakteriální aktivitu.Vzhledem k obsahu cukrů v medu (kolem 80%), se musí zvýšit hmotnostní dávka na 1 litr (125g/1litr). Med rozpustíme ve vlažném čaji (40-50°C). Výsledný nápoj může být rozdílný v závislosti na použitém medu.Uvádí se že životnost(aktivita) houby je kratší z důvodu, že med obsahuje éterické oleje a působí bakteriostaticky (raději použít světlé medy). Osobně jsem vyzkoušel udělat čajový nálev s lipovým medem, ale výsledná chuť kombuchy mne neoslovila, ještě chci vyzkoušet řepkový med.



Nový vzkaz
nick  
text
 
 
304+6pět  =  
Vyplňte kontrolu proti SPAMu.
TOPlist
aktualizováno: 25.10.2017 22:05:16